Petra Bidlasová: „Černošská zkušenost“ perspektivou Afrofuturismu

V zimním semestru 2021/2022 si můžete v CAFRu zapsat předmět „Černošská zkušenost“ perspektivou Afrofuturismu. Cílem semináře je nabídnout studentkám a studentům hlubší porozumění a historické ukotvení medializovaných témat africké diasporické zkušenosti. Studující se během semináře seznámí s historií komunit afrického původu ve Spojených státech a Velké Británii, jejich kulturou i každodenní zkušeností.

Násilná smrt Afroameričana George Floyda na jaře 2020 a následný vzmach hnutí Black Lives Matter uvolnila do médií množství informací o situaci komunit afrického původu. Další témata se objevila v souvislosti s globální pandemií Covid-19 a disproporčním zasažením těchto komunit. Seminář ukáže historické kořeny institucionálního rasismu ve Spojených státech a Velké Británii v oblasti policejního dohledu, zdravotnictví nebo dostupnosti bydlení a školství. 
Pozornost bude věnována také prostředkům emancipace a „radosti ze života“: proměně původních afrických hudebních a náboženských tradic v diaspoře, „černému feminismu“ nebo situaci LGBTQ komunit. Celé téma bude rámováno perspektivou Afrofuturismu, jako nástroje budování alternativních budoucností a úniků z rasového útlaku. Seminář bude doplněn příklady z literatury, vizuální a populární kultury: ukázkami z filmů, seriálů, hudebními klipy apod. 

Sylabus předmětu je k dispozici zde.